marți, 8 octombrie 2013

Cetatea Fagarasului
    Vara aceasta am călătorit destul de mult, cel puțin spre deosebire de alte veri. Unul dintre locurile noi pe care le-am vizitat a fost Cetatea Făgărașului. Nu a fost chiar destinația finală a excursiei, ci doar un popas dinaintea unei expediții în munții din împrejurimi.
   S-a nimerit să fie o după-masă destul de mohorâtă, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să pornim în explorarea Făgărașului, mai exact direcția noastră a fost cetatea. Înconjurată de un șanț pe ale cărei ape lebedele înoată în admirația turiștilor, cetatea ne-a primit cu porțile...închise. Ei bine, ni le-a deschis paznicul în cele din urmă și am pătruns în interior puțin dezamăgiți de faptul că muzeul era închis ca de altfel toate celelalte uși.  

 

N-am avut ghid și am vizitat-o cam la repezeală...să nu ne prindă ploaia. Ei bine, cetatea rămâne acolo, sper să mai avem o altă ocazie să o explorăm cum se cuvine și să intrăm și în muzeu, ca să nu mai zic de bibliotecă. Am admirat ce s-a putut admira, adică zidurile și curțile,plus soldatul de sârmă fără un braț care stătea de strajă, pe calul lui cel... tot de sârmă. 

Ce mi-a plăcut în mod deosebit au fost boltele arcuite și „ferestrele” prin care poți admira peisajul din exterior, dar și lebedele grațioase. Neștiind istoria din spatele acestor ziduri, ne-am mulțumit să-i admirăm exteriorul ca niște simpli turiști ce suntem, însă abia mai apoi am aflat că cetatea are o adevărată poveste pe care zidurile n-au putut să ne-o spună. Sau poate n-am avut noi urechile deschise.


 

Cetatea Făgărașului este de departe una dintre cele mai frumoase cetăți din țară. Adăpostind Muzeul Țării Făgărașului „Valeriu Literat”și Biblioteca Municipală, această cetate este o dovadă vie a unei istorii și mai vii, pe paginile căreia își au locul mari domnitori cum ar fi: Mihai Viteazu, Negru Vodă și alții. Așa cum am amintit a fost un timp o închisoare temută, apoi fabrică de confecții, chiar și cârciumă, iar acum e un edificiu pe care îl recomand a fi unul din locurile pe care trebuie să le vedeți în România.
Printre altele, cetatea a servit drept închisoare în regimul comunist. Și nu una obișnuită, ci o închisoare a militanților anti-comunism, a „dușmanilor patriei”. În acest loc au fost torturați până la 1000 de deținuți politici, mulți dintre ei găsindu-și sfârșitul în una dintre celule după suferințe și agonii imposibil de descris.  Mai multe detalii legate de acestă perioadă puteți găsi aici: http://adevarul.ro/locale/brasov/cetatea-fagaras-avut-aproape-40000-deturisti-anul-trecut-putini-stiu-edificiul-adapostit-trecut-celebra-inschisoare-1_5104d01caa73e8e04b49a88a/index.html
Impresii legate de acest loc nu pot să vă spun prea multe. Vă las pe voi să trageți concluziile, după ce o veți fi vizitat desigur! Dacă treceți prin Făgăraș nu ratați acest obiectiv, dar aveți grijă să vă încadrați în aa fel încât să găsiți muzeul deschis și să nu fii pe fugă.

                                                                                                                          Bon voyage! 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu